Coraz w zdecydowanej większości przypadków podkreśla się bardzo ważną rolę warzyw i owoców w codziennej diecie. Zachęca się do picia soków owocowych z miąższem i dodatkiem soków warzywnych , a dodatkowo do jedzenia zdrowych towarów w surowej formie. Jednak jak się okazuje, to może nie wystarczyć, aby zachować zdrowie.
Istotne jest gdyż nie tylko to, żeby spożywać pięć porcji warzyw albo owoców dziennie, ale też, by one same były zdrowe – nieskażone metalami sztucznymi albo środkami ochrony roślin. To oznacza, że w procesie ichniejszym uprawy nie powinny być zastosowane ani nawozy sztuczne ani różnego rodzaju pestycydy. Trudno jest posiadać taką gwarancję kupując warzywa i owoce w łatwych sklepach. Zdrowa żywność jest zwykle dostępna tylko w sklepach ekologicznych a kluczową alternatywą jest samodzielna uprawa, co natomiast nie każdy może robić.
Ekologiczna żywność to jednakże nie tylko warzywa i owoce krajowe, o czym sporo osób zapomina. Takie produkty spożywcze powinny być w dodatku hodowane w taki sposób, aby nie niszczyć okolicznego środowiska naturalnego. Coraz bardziej zwraca się na to uwagę w sytuacji uprawy kakaowca. Warto kupić w takim przypadku droższy produkt, aby mieć gwarancję, że równowaga w danym środowisku została zachowana.
Naturalna żywność to aktualnie prawdziwy skarb. Należy przekonać się o tym, kupując nie tylko świeże owoce i warzywa, niemniej jednak też inne produkty. Jogurt zaprojektowany w metodę naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów smakuje inaczej niż ten dostępny ogólnie na półkach sklepowych – polecam postawić na jakość.
Więcej: kakao surowe.