Produkty bezglutenowe

Aktualnie coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu, czyli bardzo popularną chorobę zwaną celiakią. Celiakia objawia się rozterkami po spożyciu towarów, które zawierają w sobie gluten, czyli białko występujące w zbożach. Na nieszczęście choroba ta jest bardzo nieprzyjemna, bo poprawnie uniemożliwia standardowe życie osobom, które nie tolerują glutenu.

Zjedzenie nawet najmniejszej ilości glutenu może się skończyć wstrząsem, więc powinno się wybierać wyłącznie i wyłącznie takie produkty, które nie mają tego składnika. Dieta bezglutenowa jest trudno dietą, dlatego że gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, a tak naprawdę w większości gotowych dań. To powoduje natomiast, żeby eliminowanie go z diety i wyselekcjonowanie posiłków bezglutenowych może stwarzać problem (sprawdź też: produkty bezglutenowe). Na nieszczęście produkty bezglutenowe są też droższe, więc trzeba się liczyć z tym, że taka dieta będzie też droższa dla naszego portfela i bardziej problematyczna. Powinno się dokładnie analizować składy wszystkich towarów spożywczych, by upewnić się, że występuje na nich tak zwany symbol przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że produkt nie zawiera w składzie glutenu (zobacz również: kuchnia bez pszenicy). Tylko takie produkty są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. Bardzo często potrawy należy zawsze przygotowywać od podstaw, czyli nie wolno przygotowywać potraw, ze składników, co do których nie mamy pewności, czy są wolne od glutenu. Na nieszczęście cały ten sposób żywienia jest niełatwy i zabiera bardzo dużo czasu, niemniej jednak osoby chore na celiakię po prostu nie mają innego wyjścia i muszą tak jeść.

Polecam: dozwolone produkty w diecie bezglutenowej.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.