Błonnik pokarmowy

Chociaż nie dużo osób zdaje sobie do końca sprawę z tego jak ważny jest dla naszego zdrowia błonnik to nie mniej jednak coraz więcej ludzi zaczyna sięgać po ten składnik przy przeróżnego rodzaju dolegliwościach jelitowych. Znajdujący się w bardzo wielu wszelakiego rodzaju produktach błonnik rozpuszczalny jest jednym z bardzo poważnych składników dla naszego organizmu, pomimo tego, że niestety organizm nie potrafi przyswoić go własną pracą.

Dla osób cierpiących na dokuczliwe zaparcia czy również borykających się z tak zwanym wiecznym brakiem sytości i wilczym apetytem produkty bogate w błonnik będą bez wątpienia w szczególności perfekcyjnym wsparciem w pohamowaniu ichniejszym wilczego apetytu (więcej – źródła błonnika). Składnik ten, bowiem ma to do siebie, że potrafi wzbudzić w naszym organizmie uczucie sytości, dzięki czemu jesteśmy znacznie mniej głodni. Wiedząc o takim wpływie tego składnika wiele osób zadaje dość w wielu sytuacjach pytanie, w czym jest błonnik w jak największej ilości (zobacz – babka płesznik i jajowata). Chcąc na to odpowiedzieć jednym zdaniem powiemy bez wątpienia, że w produktach zbożowych oraz warzywach i owocach. Największe ilości błonnika znajdziemy adekwatnie w porzeczce czarnej i czerwonej oraz w malinach. Warto o tym pamiętać i mieć to na uwadze, jeżeli w sposób szczególny zależy nam na utrzymywaniu właściwej wagi ciała i ładnej sylwetki. Bogatym źródłem błonnika jest także ciemne pieczywo oraz pełnoziarniste z dodatkiem słonecznika albo otrąb oraz śliwki suszonej. W miejsce ziemniaków polecam wybrać kaszę albo ciemny ryż a do surówek warzywnych dodawać jogurtu unikając śmietany.

Zobacz więcej: babka płesznik nasiona
.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.