Ziarna kawy uważane są za prawdziwy skarb. Znane są już od tysięcy lat i niezmiennie cieszą się dobrą opinią pomiędzy jej smakoszy. Regularne spożywanie tego napoju sprawiło, że powstał stereotyp według, którego kawa jest uzależniająca i niesie za sobą tylko wady i kwestie zdrowotne. Wszystkie sklepy z kawą i napojami kofeinowymi szerzą natomiast całkowicie odmienną opinię. Nie posiada w tym nic w tym zadziwiającego, bowiem według niektórych jest to tylko metodę reklamy, który umożliwia na utrzymanie się na rynku. Kawa jednakże ma zbawienny wpływ na organizm. Udowodniono nawet, że chroni przed powstawaniem wielu chorób nowotworowych. Na nieszczęście dobra kawa ziarnista do ekspresu to trudny temat, ponieważ w sklepach posiadamy bardzo ograniczony dostęp do dobrych towarów. Dzięki kawie rozszerzają się oskrzela za sprawą których łatwiej oddychamy, przyspiesza się metabolizm, który sprzyja odchudzaniu , a ponadto w głównej mierze pobudza i wspomaga zwalczyć zmęczenie. Wszystkie kawy ziarniste do ekspresu oraz kawy mielone w ogromnym stopniu się od siebie różnią i każdy powinien dostosować jej smak do spersonalizowanych indywidualnych gustów, pamiętając prócz tego, że mimo wszystko nadmierne spożywanie kawy może prowadzić do wielu schorzeń albo dolegliwości, które będą wymagały od fana tego napoju jego natychmiastowego odstawienia. Najlepsza kawa dla gastronomii nie jest w stanie uchronić niektórych przed uzależnieniem i chociaż z picia kawy wynika całe mnóstwo korzyści, to niestety z nadmiernego spożywania kofeiny wynika też bardzo dużo problemów.
Sprawdź tutaj: kawa dla gastronomii.