Każdy ma różnorakie gusty smakowe, dlatego także każdy smakosz kawy będzie szukał tej idealnej dla siebie. W polskich domach w znaczącej liczbie sytuacji gości parzona, czarna i mocna kawa podana w dużym kubku. W innych państwach wygląda to przeciwnie. Odwiedzając sklepy z kawą można się przekonać, że na rynku znanych jest co najmniej kilkanaście rodzajów kaw. Chociaż my zazwyczaj dzielimy ją na trzy grupy, w których znajdują się parzona, rozpuszczalna i cappuccino to tak na prawdę nie wyróżniamy w tym miejscu dosłownie małej części spośród wszystkich dostępnych. W państwach śródziemnomorskich modne jest picie mocnej kawy espresso, do której podany jest kieliszek grappy. Wysokiej klasy kawa podana z niewielką ilością dobrego alkoholu ma bardzo pobudzające działanie i cechuje ją głęboki aromat. Dokładnie tak samo jak kawa do domu, kawa dla gastronomii powinna być na prawdę , przy czym poruszając jej temat warto go rozwinąć i wytłumaczyć, że jakość kawy zależy od jakości ziarna i od stopnia jego wypalenia. O ile poszukiwana jest dobra kawa do ekspresu to polecam się przygotować na bezsporne trudności. W Polsce nieprosto taką odszukać. Na naszym rynku można uzyskać produkty zaledwie paru producentów, dzięki któremu możliwe jest przygotowywanie smacznych i aromatycznych napoi. Trudność w znalezieniu odpowiedniego towaru stwarza, że restauratorzy zazwyczaj na specjalne zamówienie, wprost od producenta zamawiają kawy ziarniste do ekspresu. Wówczas jednakże filiżanka takiej jest dość droga i tylko prawdziwi miłośnicy sobie na nią pozwolą.
Zobacz więcej: kawa dla gastronomii.