Pyszna pizza

Każdy kto tylko miał okazję przebywać we Włoszech i próbować prawdziwej włoskiej pizzy perfekcyjnie zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo tamtejszy smak odbiega od tego, który oferowany jest u nas. Na 100 procent, z kuchnią sprzeczać się nie można – wszak jak mówi przysłowie co kraj to obyczaj, niemniej jednak pizza jest daniem, które najbardziej smakuje w wersji oryginalnej i tego należy się nauczyć. Sam kamień do pizzy wbrew pozorom nie wystarczy. Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich składników.

Pierwsza sprawa i zdecydowanie najważniejsza to niewątpliwie mąka. W naszym państwie wykorzystuje się w bardzo wielu sytuacjach tradycyjnej, ogólnodostępnej mąki pszennej, którą to znajdziemy w każdym mieście. Problemem jest również nieumiejętne robienie ciasta. Takich mankamentów niestety nie zniweluje wręcz najlepszy kamień do pieczenia pizzy jaki zostanie nam zaoferowany (zobacz – kamień do pizzy). We Włoszech wykorzystuje się mąki typu 00. U nas jest to rzadko spotykane, ale wszakże czego nie robi się dla smaku i gości. Przecież skoro adekwatny kamien do pizzy to nie problem to i z mąką można sobie poradzić. Istotne jest również zapamiętanie podstawowej zasady, która mówi o tym, że sos za każdym razem musi być robiony z prawdziwych pomidorów , a oprócz tego świeżych ziół (sprawdź też – kamień do pieczenia pizzy). Teraz, dzięki temu włosi unikają zastosowania dodatkowych sosów. Tak doprawdy pomidory z puszki, keczup , a dodatkowo wszystkie inne koncentraty są w tym miejscu kulinarną zbrodnią. Pizza musi być aromatyczna i co istotne prawdziwa a osiągnięcie takiego smaku na pewno zagwarantuje nam sukces gastronomiczny.

Zobacz również: kamień do pieczenia pizzy.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.